Vítejte na webu BARPEX Group s.r.o.

Pokud chcete chcete vyrobit dřevěný dům nebo chatu dle vlastního návrhu, kontaktujte nás na stránkách naší dceřiné výrobní společnosti Wooden House s.r.o. www.woodenhouse.cz Na počítačem řízené CNC lince vám vyrobíme pasivní dvouplášťovou stavbu zateplenou PUR deskami nebo jednoplášť pro běžnou rekreaci.

Díky výhodným cenám dřeva nyní v akci včechny chatky z 28 mm stěnovnic vyrobíme z téměř 2x tlustšího 50 mm materiálu za stejnou cenu. Doprava těchto chatek po ČR zdarma.

 

Ochranné nátěry dřeva

Dřevo se skládá z mnoha miliónů nejrůznějších buněk a disponuje mimořádně vysokou pevností, což znamená, že je způsobilé vzdorovat působení vnějších sil. Každý druh dřeva má své specifické vlastnosti, které předurčují jeho využití. Jakékoliv dřevo, ať používané v interiéru nebo exteriéru, je však nutné chránit před působením mnoha faktorů, jež je mohou napadat a nenávratně ničit. Vhodný a správně provedený způsob ošetření dřeva zajistí jeho dlouholetou životnost a pozitivně ovlivní i jeho samotný vzhled.

Největší nepřátelé

Mezi největší nepřátele dřeva patří vlhkost v jakékoliv formě, UV záření a škodlivé organizmy. Vlhkost škodí hned v několika ohledech. Jakmile se vlhkost jednou dostane dovnitř dřeva, ovlivňuje jeho vlastnosti vždy, když dochází k silným rozdílům teplot. Dřevo praská a může se do něj dostat ještě více vlhkosti. Vnější vlivy jako teplo, chlad nebo mráz podstatně zesilují destruktivní účinky vody, která zároveň vytváří ideální živnou půdu pro škodlivé organizmy.

Slunce na dřevo působí především svojí ničící složkou UV zářením. Paprsky UV uvolňují v nechráněném dřevu lignin – důležitou stavební složku dřeva, zabezpečující dřevnatění jeho buněčných stěn, a rozkládá je na hnědé produkty štěpení, jež jsou následně vyplavovány deštěm. Ze dřeva nakonec zůstane jen světlá celulóza, dřevo sedne a stává se velmi křehkým.

Impregnace dřeva

Při impregnaci dřeva jde vždy o vpravení chemické látky do jeho profilu. Tato látka jej má ochránit před napadením dřevokaznými škůdci. Impregnovat můžeme nátěrem, namáčením, nebo náročnějším, ale nejkvalitnějším způsobem – vakuotlakovou impregnací. Mezi nejznámější impregnační látky patří např. Bochemit, Lastanox, Tanalit, Korasit, Wolmanit atd.

Ochrana dřeva lakováním

Laky jsou bezbarvé nebo jen mírně zbarvené a průhledné. Lze je aplikovat přes mořidla jako závěrečný krok k získání lesklého a ochranného filmu. Fermež, kterou různí výrobci označují rozdílně, ale v číselném značení 0 1000 se shodují, nanášíme na dřevo nejméně ve dvou, lépe ve 4 až 6 vrstvách, nejlépe za teplého počasí ve venkovním prostředí. Nadměrně hustou fermež lze ředit ředidlem S 6006. Fermež i olejové základní laky způsobují částečné ztmavnutí dřeva; pokud však před lety bylo dřevo vystavené povětrnosti opatřeno těmito nátěry, potom je vhodné při obnově použít stejný materiál.

Modernější a rychleji vytvrzené jsou laky syntetické nebo vodouředitelné či dvousložkové (epoxidové, polyesterové a polyuretanové). Do interiéru a zvláště v zařízeních pro děti jsou vhodné vodouředitelné laky. Jsou nehořlavé, ze štětců a z rukou se vypírají vodou, při zasažení pokožky nezpůsobují žádné zdravotní komplikace a při natírání nepáchnou. Některé z těchto laků (V 1410, V 1601, V 1602, V 1605) jsou testovány i pro výrobu hraček a dětského nábytku.

Kryvé nátěry

K aplikaci neprůhledných barevných nátěrů je třeba přistoupit zejména tehdy, když dřevo bylo opravováno tmelem. Pro tzv. kryvé nátěry se používají barvy a emaily. Ty zcela zakryjí kresbu dřeva a dosáhneme jimi jednotného odstínu. Jsou vhodné pro natírání zejména dveří, oken, zárubní, židlí, stolů a nábytku obecně. Z řady speciálních nátěrových hmot můžeme použít např. univerzální barvu Balakryl Uni nebo Balakryl Profi. 

Efektivní lazury

Lazurování je jedním z nejefektivnějších způsobů, jak ošetřit jakékoli dřevěné povrchy. V interiéru pomáhají oživit, změnit či jinak přizpůsobit vzhled nábytku, oken či dveří. Správně ošetřit dřevo uvnitř domu pomůže třeba Dixol V 1600, Telux V 1620, nebo Luxol Lazura Top.

Naopak venkovní plot, zahradní nábytek či chata mají vyšší nároky na odolnost vůči povětrnostním vlivům a pomocí správného typu lazury lze snadno docílit jejich delší životnosti. K těmto účelům výborně poslouží tzv. fungicidní napouštědla, jako je například Luxol Impregnant, který je speciálně určen pro napouštění a následnou zvýšenou ochranu nejen proti větru a vlhku, ale také proti plísním, houbám a hmyzu. Impregnaci již obsahuje i lazura Sokrates Lazurit Forte či Tixodecor.

Rozdělení lazur

Lazury lze rozdělit na ty, které jsou na bázi alkydové pryskyřice s obsahem ředidla, a na akrylové, jež jsou ředitelné vodou a ředidlo neobsahují. Lazury se nanášejí v exteriéru minimálně ve dvou vrstvách a chrání zejména před povětrnostními vlivy a obsahují i menší podíl látek působících proti zamodralosti a napadení houbou či jiným škůdcům.

Jakou lazuru zvolit?

Předtím, než se pustíte do lazurování, ujasněte si, co od ní vlastně očekáváte. Je logické, že na plaňkový plot použijete jiný typ lazury, než na historickou almaru v interiéru. Ačkoli ani to není pravidlem, například taková klasika mezi lazurami – Luxol Originál – lze použít jak v exteriéru, tak v interiéru. Osobně používáme lazury od českého výrobce Viton. Jde o profesionální gelové lazury Tixodecor s UV ochranou: https://www.woodenhouse.cz/lazury-tixodecor.html 

Co se týká odstínu lazury, tak se opět rozhodujeme podle typu dřeva, který chceme ošetřovat. Dnes již vůbec není problém si v bohaté nabídce výrobců vybrat ten správný odstín. Samozřejmě se ale vyrábí i bezbarvé lazury. V každém případě lze jen doporučit zkušební nátěr na malém kousku plochy, teprve tam se totiž ukáže, zda jste při výběru odstínu nesáhli vedle.

Vždy je samozřejmě potřeba si důkladně přečíst instrukce ke konkrétnímu typu lazury, nicméně obecně lze říci, že téměř vždy se musí dřevo před samotným natíráním zbavit všech nečistot. A to opravdu důkladně. Zejména mastnota by mohla způsobit problémy. U staršího dřeva je většinou třeba povrch alespoň částečně zbrousit. Většinu lazur nanášíme ve dvou až třech vrstvách a nevsáknutý nátěr průběžně otíráme hadříkem, což zvýrazní přirozenou strukturu dřeva.

Lazura na dřevo v interiéru

Profilové palubky, desky, okna a dveře jsou místa, kde se používají lazury v interiéru. Tyto lazury sledují pohyby při smršťování a bobtnání dřeva, aniž by popraskaly. Jsou málo cítit, lze je ředit vodou a také navzájem míchat různé odstíny barev. Dřevo je potřeba na začátku obrousit a vyčistit. 

Pro interiér i exteriér máme doporučení bezaromátové lazury Tixodecor 3 v 1 od českého výrobce Viton.
https://www.woodenhouse.cz/lazury-tixodecor.html 

Doprava a montáž
Dovoz a montáž chat a chatek umíme zajistit po celé ČR.
Levné typové chatky i atypy
Můžete si vybrat ze sériových chatek, případně si vymyslet vlastní.
Dbáme na kvalitu
Chaty a dřevostavby jsou vyrobeny z velmi kvalitního severského dřeva.

Kontakt

BARPEX Group s.r.o.

sídlo firmy:
Žirovnická 3133/6
10600 Praha 10

provozovna a hlavní sklad:
Nádražní 304
373 82 Včelná u Českých Budějovic

Tel. 771 153 330
Tel. 604 318 495
E-mail: obchod@chatky-sauny.cz